Nya reglerna! Föreläsning & intervju med en referensdomare.

I lördags hade vi bjudit in Anders Svensson att berätta mer om de nya reglerna som träder i kraft 2017 (Internationella tävlingar 2016) till Linköpings Brukshundsklubb.

Anders är referensdomare och borde om någon vara rätt så insatt var min tanke då jag frågade om han kunde berätta mer om de nya reglerna. Det var ett vetgirigt gäng som samlades på LBK och Anders fick nog med sig en hel del saker som vi inte tyckte var helt lätt att tolka som tävlande.

Föreläsning_nyareglerna17_160220

 Genomgång i LBK´s teorisal :-)

Det regelförslag som vi gick genom finns tillgängligt för alla att läsa på SBK`s hemsida: http://www.brukshundklubben.se/funktionar/prov-tavling/regelrevidering-2017/regelrevidering-lydnad/

Jag tycker personligen att det är viktigt att de som är med och utformar de nya reglerna är aktiva som tävlande.

Anders har varit domare i många år och varit tävlande i ännu fler. Han kan se sakerna från två håll och borde kunna ge en hel del till den grupp som jobbar med de nya reglerna.

vm-bratislava-6-11-oktober-2009

Anders här med lydnadslandslaget, 2009 i Bratislava.

Passade på att intervjua Anders om några delar av de nya momenten :-)

 

Du är referensdomare, vad innebär det?

Att jag ingår i den grupp som tar fram tolkningar av regler och nationella avvikelser. Tar även fram den kommande bedömningshandledning för domare och tävlande.

Personligen har jag också varit med i den gruppen som tagit fram startklassen. Att vi är behöriga att starta domarutbildningar för auktorisation av domare enligt de nya reglerna och döma internationella lydnadstävlingar under 2016.

Ska vara tillgänglig för frågor från vårt distrikt (Östergötland).

I startklass. Moment nr 3, Sitt under marsch. I momentbeskrivningen kan man läsa: ” Efter ca 10 meter stannar ekipaget på tävlingsledarens kommando och föraren kommenderar hunden till sittande och hunden skall omedelbart sätta sig”

Hur är det moment tänkt att se ut? De flesta hundar är ju tränade att sätta sig automatiskt när föraren gör en halt?

Föraren kommenderar sitt i samband med halten.

Jag tycker att gruppmomentet i klass 1 är utformat svårare än dagens sittande i grupp i klass 3. Varför är momentet redan i den klassen så svårt upplagt?

Bra fråga. Man har ju höjt svårighetsgraden i elit och vill troligen att träningsfokus ska läggas tidigt på att få hunden stabil i detta gruppmoment.

Syftet är ju att med moment i lägre klasser förbereda inför kommande klasser. Man kan ju tycka att det momentet borde landat först i class 2 men det finns säkert positiva fördelar att få till denna träning tidigare vilket kan gynna ekipaget i övriga moment.

I helhetsintryck i klass 1 och klass 2 så premieras god samarbetsvilja både under och mellan momentet. Vad innebär det? Går det att få full poäng även om hunden göra mindre missar i något/några moment. Eller kommer det krävas att ekipaget har 10:or på alla moment för få fullt på helheten.

Koefficienten är ju höjd till en tvåa från dagens etta.

Kort sagt att hunden och föraren är ett samspelt team under alla delar av programmet. Missar i momentet gör inte att ekipaget inte kan få 10 poäng.

Höjningen av koefficienten är att man vill premiera samspelta ekipage!

I klass 3. Moment 5. Inkallande med ställande och läggande. Står det under bedömning:  ”Hunden ska röra sig med god fart, åtminstone i snabb trav, och behålla sin gångart. Långsamma rörelser anses vara brister. Hänsyn bör tas till rasen vid bedömning”.

Inom varje hundras så rör sig olika hundindivider väldigt varierat. Är det ok att t.ex. en Border Collie rör sig i snabb trav om den har rätt driv och entusiasm, så länge den har jämnt tempo i hela momentet?

Uppfyller den kriterierna så är gångarten inte nåt som hindrar regelmässigt. Har dock väldigt svårt att se en travande Border Collie ska få 10 poäng, det är ju inte en travande ras.

Även svårt att se att det existerar en travande BC som uppfyller kriterierna, men osvuret är bäst!

Förutom att vara domare så är du även aktivt tävlande. Hur känner du som tävlande inför de nya momenten och reglerna?

Alltid kul med nya saker att träna på! Blir säkert nya utmaningar och klurigheter att lösa!

 

En kommentar till Nya reglerna! Föreläsning & intervju med en referensdomare.

  1. Kanske skulle ta tag i och läsa dom där reglerna 😉 Intressant att se hur det är med ” hänsyn till rasen” kommer fungera i praktiken… det finns ju så otroligt skiftande personligheter/typer inom alla raser. Hoppas dom hellre ”friar än fälller” så länge momentet för övrigt utförs korrekt, är lite trött på all ”fart hets” 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>