• info@starsweepers.se
Roliga saker om djur
Är det sant att katter dyrkades i Egypten?

Är det sant att katter dyrkades i Egypten?

Det låter som en myt, lite för bra för att vara sant, men det stämmer faktiskt. Med tanke på katters status idag kan det vara svårt att tänka sig att de små djuren avgudades och tillbads i forna Egypten. Tack vare olika dna-tester kan man se att katten som djur har sitt ursprung i Egypten eller Mellanöstern. Den levde nära människan i flera tusentals år innan den blev domesticerad. Katter spreds världen över via handelsvägar. Intressant ny fakta är att katten blev ett husdjur hela 2000 år tidigare än vi förut trodde! Men tillbaka till katternas roll som gudar i Egypten. Katterna som fanns i Egypten för flera tusen år sedan (ca 3500 f.Kr) är inte av den sortens avlade katter vi har i våra hem idag. Det var troligen en typ av vildkatt eller djungelkatt som egyptierna rörde sig med.

Synen på katter som gudar kom inte över en natt, utan har en ganska lång och komplicerad historia.

Från början fanns det en krigsgudinna i Egypten, som avbildades med lejonhuvud. Hennes namn var Bastet, och hon hade ett helt tempel i Memfis, där huvudstaden låg för tillfället. Under en senare tidsperiod flyttades huvudstaden och en ny gud tog över platsen som mest hyllad och avgudad. När katterna domesticerades, ytterligare några år senare, fick Bastet en annan, ”snällare” position och började nu avbildas som en kattgudinna i stället för krigsgudinna. Nu var hon i stället beskyddare av familjen, dansens, musikens, nöjenas och parfymens gudinna. Bastet hade en egen festival, precis som andra gudar. Statyetter föreställande kattgudinnan gavs bort som gåvor. Självaste Farao, från Egyptens 18:e dynasti, befann sig på plats med offergåvor för att offra till guden.

 Ritualer kring katternas död

En anledning till att katter hyllades var att de lätt kunde röja skadedjur, så som råttor, möss och ormar. Katter som tillhörde kungligheter kläddes ofta i guld och fick äta från sin ägares tallrik. Många katter rörde sig kring templet där många tillbad Bastet, och de ansågs vara heliga. Tyvärr blev de för många (så som katter ofta blir) och det behövde göras rituella gallringar där man avlivade katterna och sedan mumifierade dem. De såldes sedan till pilgrimer som reliker. Det var vanligt att man hade stora ritualer till allt som rörde katter. 1888 hittade man en grav med 80 000 mumifierade katter och kattungar. Det säger en hel del om hur avgudade katter var i Egypten på den tiden!

Och det är egentligen inte konstigt att man var försiktig kring katten. Precis som vi har religion och traditioner idag, där man tror att olika föremål eller gudar ska bringa en lycka, trodde man här på katterna. Att ha en katt i hemmet skyddade mot onda andar. De togs hand om av kvinnorna och barnen i hemmet. Katten troddes också ha varit Faraos sjukvårdare. Det skiljer sig inte så stort från idag, där har man religiösa föremål i hemmet som man tror ska skydda mot död och sjukdom. När man vill be för någon tillber man en gud som är ledare av en religion. På samma sätt var katten Bastet beskyddare över olika områden. Templet med en staty av Bastet kan liknas vid religiösa tempel idag, så som synagoga, kyrka och moské.

 Vi har gått vidare till att dyrka annat

Det kanske låter tokigt att man dyrkade katter för flera tusen år sedan, men när man tänker efter är det faktiskt inte det. Vi gör samma saker idag, fast med andra gudar. Det är bara synd att katter fått en helt annan status i dagens samhälle. Det kunde kanske lika gärna ha fortsatt åt andra hållet. När romarna tog över Egypten, några tiotals år f.Kr, satte de stopp för alla hedniska ritualer och katten föll från sin piedestal.