Fokus på fokus!

Joy är en mycket nyfiken BC-flicka :-)

Jag har väl egentligen vetat under en längre period att där har jag min stora utmaning i lydnaden med Joy. Inte själva momentträningen utan att kunna fokusera.

Nu är det ju inte alltid det man själv tror som kan vara intressant för Joy att lägga sitt fokus på….

Då vi körde en tävlingsträning förra hösten i Stallarholmen så gick en man med häst och kärra förbi träningsplatsen (2 gånger). Svårt tänkte jag, lätt tänkte Joy och gav dem knappt en blick.

När vi var i Högby Hundhall så reagerade Joy på när andra smällde igen dörren. Det belönade jag upp under hösten så hon släppte det. När vi tävlade i januari i ridhus så blev korsdrag så t.o.m. jag hoppade till när dörrarna flög igen men det brydde sig inte Joy om under programmet? (trots att jag hade lämnat henne och gått ett antal meter för göra inkallning)

I fredags då vi tävlade i Söderköping så var Joy extremt ofokuserad och busig. Hon kan momenten och utförde dem på sitt egna lilla sätt… Jag kände mig faktiskt för första gången irriterad på en tävling när jag insåg att Joy valde att självbelöna sig själv genom spana in lite både det ena och det andra i gruppmomenten samt springa för springandets skull med inte så mycket som en tanke på att stanna i springmomenten.

Nu har jag två rätt så utåtriktade Border Collie. Både Sly och Joy. Tydligen finns det en väldigt stor mening att jag ska jobba mig genom detta så jag blir många erfarenheter rikare.

Det som jag just nu kommer fokusera på är som sagt fokuset och ha rätt förväntan i den fortsatta träningen. Det måste helt klart ”kosta en del” när man väljer annat, utan få in frustration i träningen.

För Joys del så kommer jag inte undvika det som ”triggar” henne nyfikenhet utan tvärtom det gäller sig att ta genom den utmaningen.

Jag vet att man ofta skriver att det ska vara roligt att träna hund. Joy har skitkul… önskar att jag också kommer få det 😉

Fortsättning följer :-)

2015_05_08_joy7_j

 Joy :-)

Foto: Margaretha Löfgren

En kommentar till Fokus på fokus!

  1. Inte lätt det där att träna alla saker som kan få våra hundar att tappa fokus… Men du är så duktig så jag är säker på att ni fixar det <3
    kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>