Fjärrprojekt – Del 1!

Igår var jag igen hos Anna Larsson :-) Det var lydnad i fokus med Zandra & hennes goldentik Lystra samt Lena med sin goldenhane Yoshi.

När vi sågs sist så ville jag ha feedback på fjärren. Joy vill gärna läsa kroppsignaler istället för lyssna på vad jag säger, samt att jag ville få in bättre förståelse för att ha baktassarna stilla.

Min tanke var att jag skulle stå bakom henne, för då kan hon inte läsa in mig på samma sätt utan är tvungen att lyssna. I det ville jag även väva in stilla baktassar. Fick mycket bra input från de andra, T.ex var mitt belöningsord ”ut” för likt ”it” som jag använder för sitt och det gjorde henne osäker. Vill man att hunden ska lyssna så gäller det att vara tydligen själv också 😉

Jag har också jobbat med att både hålla lite lätt på bakbenen samt ha en liten planka vid baktassarna. Här kör vi med både livrem & hängslen 😉 Jag kommer successivt arbeta bort dessa, hålla lätt ovanför baktassarna kan vara en bra inarbetad ”reminder” även sedan när allt sitter bättre.

Började helt från skratch med att bara belöna då hon tittade framåt & stod stilla för sedan få springa till sin externbelöning. Därefter så testade vi några rörelser där Joy gissade en hel del men vi fick in några fullträffar då hon riktigt tänkte till innan & gjorde rörelsen rätt. Mkt försiktiga rörelser, vilket inte gjorde mig någonting utan tanken var ju att få in en bra grund i lyssna samt ha stilla baktassar.

Nu har det gått 3 veckor och jag har väl gett fjärrträningen 3-5 minuter/dag, 6 ggr i veckan. Jag började att bara träna in skiftena stå – ligg + stå – sitt för få in de först.

Skiftet stå – sitt har varit svårast. Förra veckan tyckte jag att det lossna lite mer och hon har fortfarande ena framtassen lite kvar då vi gör skiftet. I nuläget så lägger jag ingen energi på det. Ordförståelse, stilla baktassar = Prio ett!

I slutet av förra veckan började jag väva in ligg – stå. Där fick jag först stå vid Joys sida. Höll lätt ovanför ena tassen för sedan flytta mig bakom henne för sedan skicka på belöning.

Det gick efter bara några gånger att förflytta sig bakom Joy, hålla lätt ovanför baktassarna och hon gjorde skiftet. Igår var det första gången hon gjorde skiftet utan att jag höll ovanför baktassarna och de var stilla :-)

Jag ser det hela som mitt lilla fjärrprojekt med Joy!

Därför filmade Zandra skiftena igår och nästa gång vi ses om 4 veckor igen så kommer hon hjälpa mig att filma igen för se utvecklingen.

Tänkte att det är både bra för mig och kanske kul för andra att se en fjärr som har utvecklingspotential och dess fortsatta utveckling. Filmer på hundar som gör fina & klara fjärrdirigeringar finns det ju massor av :-)

Självklart är målet att lägga ut en film i framtiden då jag är nöjd med Joys fjärr. I nuläget ser det ut så här (film) och nu kommer jag självklart utveckla den mer tills nästa gång vi filmar.

Om 4 veckor:

* Joy ska göra skiftena i fjärren då jag står framför – sedan gå bakom & belöna. Kunna variera.

* Lägga på mer störning (gårdagens störning – 1 hund liggandes framför, 3 personer sittandes & pratandes vid sidan :-) )

* Göra alla skiften både med lätt tryck ovanför tassar & utan

*Börja länka 2-3 skiften efter varandra.

 

Här är alltså del 1 på vårt fjärrprojekt! :-)

4 kommentarer till Fjärrprojekt – Del 1!

  1. Åh så skönt att läsa att det är fler än vi som sliter med fjärren! 😀 men det där ser ju jättebra ut!! Ser fram emot att se fortsättningen! Kram

  2. Kul att se hur ni tränar, ser fram emot fortsättningen :)

  3. Ett spännande projekt att få följa :) Både i hur er utveckling i momentet sker men också att få se hur Joy utvecklas och stärks i självförtroendet i moment. Heja heja!!
    Kommer bli superbra! :)

  4. Tålamod och trygghet tycker jag är prio ett i detta moment.De gånger det ”skiter sig” på tävling så ser jag det direkt på hunden så fort jag ställer upp mitt emot.Minsta lilla otrygghet eller fel känsla gör att skiftena blir lidande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>