Hundträning ska vara enkelt!

Det är väl egentligen allt annat än det på ett sätt 😉 Ju mer jag tränar hund så blir det uppenbart hur viktigt det är att hunden tål yttre störningar. Fina moment kan de flesta få till men att de håller i ett skarpt läge det är något helt annat….

Min härliga Maya som tycker om att ha en uppgift är i ett avseende jätterolig att träna och i ett annat väldigt svår då hon lätt kan valla hela omvärlden om man inte tänker till själv som hundtränare.

Jag jobbar mycket på att få en kommunikation som fungerar trots bilar, flygfän och annat som tar för mycket energi av damen om jag skulle låta henne ”hållas”. Vi går sakta framåt och jag utnyttjar hennes driv att uppskatta uppgifter även i sådana miljöer :-)

Finaste Sly som egentligen inte gör något gratis! Där gäller det att hålla hennes förväntan rätt och inte göra sig själv en otjänst och backa för mycket så hon kommer åt belöningarna för lätt. Sly´s glada slutsats blir annars att man inte måste anstränga sig speciellt mycket för få belöning 😉

Lilla Joy som än så länge köper det mesta sin matte hittar på :-) Det gäller och underhålla den här fina hunden, gå framåt sakta men säkert så vi inte får in frustration när hon måste jobba alltmer för sina belöningar.

Det jag skrivit ovan är egentligen inte alltid så enkelt då vi människor är vanemänniskor och det är enkelt att fastna i samma mönster och göra som man alltid gjort.

Iallafall har jag lätt för det.

Det jag menar med ”enkelt” är att jag tycker att hundträning lätt blir överanalyserad! Visst måste man tänka till om kriterier, vardag, delmål för nå sina mål men att överanalysera varenda liten sak sin hund gör är i mina ögon rätt jobbigt!

Nu har jag de hundar jag har! Det är viktigt att känna varje individ och jobba från det. Jag har vill inte ”tillhöra någon grupp” även om jag som alla får min stämpel utifrån betraktarens ögon 😉 Men i mina ögon är jag bara Jeanette som tränar hund för hon tycker det är kul som har individuella mål med varje hund.

Hur långt vi tar oss… det återstår att se :-)

Foton på Joy, 6 månader. Tagna av Margareta Löfgren

 

  

 

 

4 kommentarer till Hundträning ska vara enkelt!

 1. Men den inställningen kommer ni nå stjärnorna!!! Och jag håller med det ska vara roligt och enkelt så fort det ska överanalyseras tappar jag allt jag gillar att improvisera testa vinna eller förlora men har man roligt på vägen räcker det långt tror jag 😀

 2. Mycket kloka ord om Hundträning. Man får anpassa träning inför varje individ man har och göra sitt bästa. Visst vill man att det ska vara enkelt att träna hund, men man vill ju framåt också ;).
  Dina tankar och handlingar kommer att ta er långt.
  Ser ut som om Joy växt :).
  Ses snart :) kram!

 3. Jag håller med om att hundträning lätt kan bli överanalyserad, för min del ger det i sin tur ibland negativa konsekvenser som att jag har svårt att ändra plan, eller fegar i att testa nya saker och blir lite osäker och rör till det för både mig och hunden 😉 Sen måste man väl ha en bra grundplan, något jag skulle behöva bli bättre på…

  Tycker du är fantastisk och en riktig inspirationskälla när det gäller att hitta individuella lösningar och tankesätt till dina hundar, det är riktigt kul att se hur du jobbar med att stärka dom i olika situationer och lyfta deras positiva egenskaper. Jag lär mig massor bara av att titta på 😉 KRAM!

 4. Så bra skrivet och helt sant!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>