Att kunna ”spotta i tassarna” och ta nya tag!

Jag gillar hundar som vågar ta för sig, inte går ner sig när det blir tokigt utan tar nya tag. När jag tränade Enya som tyvärr jag inte fick ha så länge i mitt liv pga en medfödd skada så vet jag att vi fick kommentaren att hon var lika glad när det blev fel som när det blev rätt.

Jepp! Precis så vill jag att det ska vara. Trots att jag säger ”tokigt” så ska hunden lika glatt försöka igen. Det finns inget värre än att något blir fel på tävling och man ser hur hunden tappar gaisten..

Det har tagit ett tag men nu tycker jag att jag kommit dit med Joy. I början var jag lite försiktig med att säga ”tokigt” till henne eftersom jag upplevde henne som en allvarlig hund som tog det mesta väldigt personligt. Nu har vi hittat humorn mellan oss och när jag vågar att utmana henne lite mer i träningen och övertränar vissa saker så spottar hon bara i tassarna för nya tag :-)

Man lär sig av att göra fel!

Nu vill jag inte ha många fel (självklart). Jag träffade Jessica Johansson (Game on puppy) igår och vi pratade just om att efter två fel så måste det bli ett rätt. Då är det helt enkelt för svårt och då ser jag till att hunden lyckas (genom göra det lättare).

Vessla är en kreativ hund och nu äntligen så tycker jag att den delen börjar få komma till sin rätt. I början var han väldigt kreativ i vardagen… med öppna kylskåp, öppna ytterdörren, stjäla Luciamiddagen m.m 😉 I hundträningen däremot så har han varit lite mer försiktig och gått ner sig lite när han tror att det blir fel. Därför har jag helt enkelt fått ha lite mer hjälper och tillrättalägga miljön så han känt sig säker på vad han ska göra och nu börjar han få mycket mer självförtroende.

Nu börjar man kunna shejpa in saker. Vilket stärker han enormt! Vi har kört inte så mycket rutträning men jag har testat med target, leksak och inget i. Vessla har förstått rutan snabbt men jag vill ändå ha mer sug dit – utan hjälper.

Igår så shejpade vi helt enkelt in rutan och den punkt han ska sikta mot när han springa. Vessla köpte det helt! Jättekul att se han ta för sig och trots mycket nya saker så var han på G inför varje uppgift :-)

Jag tycker att lydnadsträningen har kommit in i en ny fas med båda hundarna. Kanske för att jag nu mycket tack vare Jessica ser att man inte bara behöver nöta samma saker hela tiden – även om det hör till lydnaden också 😉

Tvärtom gäller det att variera träningen mycket så hunden klarar av olika upplägg och miljöer.

Det känns som att jag bara skrapat lite på ytan för alla roliga träningsupplägg som finns. Nu ska vi träna vidare så hundarna inte lär sig bara att gå på autopilot utan hela tiden är närvarande i det vi gör. Genom det blir vi starkare!

vessla_apport_blogg16

 

2 kommentarer till Att kunna ”spotta i tassarna” och ta nya tag!

  1. åh! Jag har en sådan där allvarlig hund som är väldigt het och busig i vardagen men så osäker och rädd för att göra fel även om jag (tycker/tror) att jag inte påverkar honom negativt i dessa situationer när han (mot förmodan) vågar ta för sig eller ta egna beslut. Nu när vi börjat spåra tar han t.ex. vinklarna väldigt fint men några meter in i vinkeln skapas en osäkerhet på om han ”kan-/får-/är- rätt” .
    I agilityn tar han t.ex. åt sig väldigt om han river, om någon ramlar osv och verkar tycka det är såååå hemskt och pinsamt. = bygga upp med massa godis och lek vid enstaka hinder typ 10 gånger innan han kan släppa händelsen.

    Vore väldigt kul att höra hur du jobbat med detta

    • Jättesvårt när jag inte träffat dig & din hund. :-) För min del så är det i alla fall viktigt att bara se felen som information – inte ta dem personligt. Hundar läser av oss snabbt och i nyinlärning bryr jag mig inte om felen. Utan kan ignorera dem så länge hunden kämpar på. Ser till att hunden lyckas nästa gång/får lösa det på ett bra sätt – beroende på vad vi tränar :-) Det blir lätt en stjälp om man för fort vill ha det ”perfekta”! Med Joy som kan en hel del så retas jag i vissa lägen där jag vet att hon tar det på rätt sätt eller säger bara neutralt ”tokigt” för ge henne information & det köper hon. Med Vessla har jag blundat för mycket fel och hela tiden mer tänkt att han ska greppa helheten innan man petar i detaljer. Tror det viktiga är att lära känna sin hund och ha en bra relation i träningen. Kalas att ni spårar – brukar vara jättebra för hunden att arbeta självständigt utan vår inblandning. Då brukar självförtroendet växa. Lycka till! :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>