Fritt Följ – Attityd & variera belöningar.

Jag tycker det är väldigt lätt att hamna i samma belöningsmönster som hundförare. I vissa moment kanske det fungerar under en period och en del hundar kör bara på med samma aktivitet och glädje. Tänker på min vän Ida och hennes Flat Trixa. Trixa är nu 10 år men varje gång Ida låtsas kasta en boll så springer hon i full fart letandes efter bollen… Trots att Ida gjort detta i snart 10 år. Samma hund har försökts att tröttas ut i fritt följ, efter en kvart så tröttna Ida 😉

Så fungerar inte mina hundar :-)

Där gäller det att variera för de inte ska koppla in autopiloten i vissa moment (Joy) eller få låsningar (Sly).

Ett moment som jag verkligen skulle vilja få upp mer attityd på Joy är i fria följet. Jag är rätt nöjd med den grund Joy har men ett fritt följ är mer än en bra grund.  Mitt mål är få fram mer glädje och samarbetskänsla. Jag har testat olika belöningsplaceringar och ofta så ökar Joys fokus under en period för sedan dala…

Fick den här filmen idag av min vän Ann-Kristiina. Min inspiration ökade MASSOR :-) Variationerna att belöna är ju oändliga. Bara hunden uppskattar sina belöningar 😉

 

En kommentar till Fritt Följ – Attityd & variera belöningar.

  1. ida. Trixa och Tosca

    Haha, desto mer lättlurad en hund är desto mer lättränad är den 😉 Med Trixa har jag ju fördelen av att fotgående är självbelönande eftersom hon tycker det är så roligt, men till stor del har jag säkert påverkat henne också eftersom det oftast är mitt favoritmoment. Jag är övertygad om att du snart uppfyller din målbild för fria följet med båda tjejerna! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>