Nytt träningsupplägg :-)

Nu var det ett tag sedan jag skrev här… Dagarna har en förmåga att bara ”rusa iväg” och under en period har det varit många funderingar på det fortsatta upplägget på hundarnas träning :-)

Det positiva är att jag tagit tag vardagslydnaden.  Jag kom underfund med att Joys små avstickare på promenaderna i skogen var en sysselsättning av att leta vilt. Inte OK!!!!

Nu när jag har tydliga regler så har jag inte bara en hund (Sly) som är uppmärksam på mig, utan två :-) I början av veckan så snubblade vi eller rättare sagt … Joy på en rådjursbock och jag såg väl ut så här….

braveheart-crazy-face

Joy slutade tvärt det hon tänkte påbörja och efter det har vi (ta i trä) stött på mycket vilt men Joy har inte följt efter :-)

När det kommer till lydnadsträningen så har jag under en period testat olika saker. Nu har jag jobbat med att alltid länka först då vi börjar träningspasset och sedan ta ut det som behöver putsning det andra träningspasset.

Jag har även strukturerat upp momentövergångarna. Det roliga är att Sly går jättebra i träningen. Hon är jätteglad, är MED MIG och gör sitt bästa! Vi har fortfarande en del saker som hon måste bli säkrare i men det känns ju betydligt lättare att ta sig genom med en hund som hela tiden VILL :-)

Joy har inte heller några problem med länkning. Hon skulle nog kunna jobba läääänge utan tycka det är jobbigt. Där ligger inte vår utmaning utan den ligger i att hon gärna… när hon får chans kollar in omgivningen.

Joy är en nyfiken och glad hund och som en god vän beskrev henne ”Hon tycker livet är en upptäcktsfärd” . Den damen tar alla chanser hon kan för upptäcka vad livet har att erbjuda kan man lugnt säga 😉

Jag tror definitivt att jag nu är inne på rätt spår då jag bryter all ofokus och inte ger henne möjlighet att belöna sig själv på så sätt. Det viktigaste är ju att jag är lika tydlig när det blir rätt så hon känner sig toppen.

Sly köper som sagt detta rakt av. Joy och jag har lite mer arbete framför oss men jag tror det kommer bli jättebra när vi får alla pusselbitar på plats. Det är helt mitt eget fel som naivt lurat mig själv och trott att de skulle bara försvinna av sig själv. Det här med att vara utåtriktad och nyfiken har ju funnits i Joys personlighet sedan hon var liten valp.

Det är hög tid att vända det till något positivt i träningen.

För mig blir det helt klart lättare med tydlighet. Berätta direkt när hon får fel tanke på olika sätt – beroende på situation. Det gör att vi kan släppa det fort. Både jag och Joy :-)

Det är fantastiskt vad man får lära sig av varje hundindivid! :-)

joy_sly_130302

joy_sly2_130302

  Bilder på mina fina tjejer tagna av Malin Siverstedt.
Då Joy var valp och gjorde allt för lite godis… det var då det och nu är nu 😉 :-)

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>