”En hund som har självförtroende gör saker med engagemang”

I höstas så skrev jag inlägget ”Inte låta sig definieras av andra…” och därefter kom det intervjuer med Heidi Billkvam, Jessica Svanljung och Ann-Kristiina Nilsson. Nu är det så att jag frågade en till duktig hundprofil, som efter haft en hektisk period skickat mig sin intervju nu :-)

Ingen har väl missat Niina Svartberg och hennes fantastiska lydnadskarriär med den glada tollaren Skoj. Championat och SM-kvalpoäng innan Skoj fyllt två år. Debuterade på VM 2010 i Herning och på VM i Paris 2011, tog de individuell silvermedalj och lagguld med de andra svenska deltagarna för nämna några höjdpunkter.

När jag började träna lydnad 2009, var en av de hemsidor som jag hämtade mycket inspiration ifrån var Svartbergs hemsida. Att se den härliga tollarens glädje och samhörighet med Niina var verkligen en fin målbild. Det som jag inte såg var att Skoj inte var en hund med jättemycket fart från början, tack vare Niinas skicklighet som hundförare. Här delar hon med sig lite hur hon har tränat Skoj på den biten :-)

skoj_SM-13

Niina & Skoj på SM 2013.

Hur skulle du beskriva Skoj?

Glad, arbetsglad, mån om att göra rätt, mycket mammig och vill vara nära.

Hur har du arbetat med hans fart och motivation?

Jag har tränat mycket fartfyllda springlekar, bollkastningslekar osv. Jag har jobbat mycket med att lära honom att springa med engagemang. Första träningspasset inomhus på inomhusunderlag fick jag inte honom att galoppera överhuvudtaget, så just springtempo inne har jag fått jobba extra mycket med.

Jag har varit noga hela tiden med att pumpa honom full med självförtroende, en hund som har självförtroende gör saker med engagemang. En säker hund har också lättare för att släppa på fart. På lydnadsplan är ju fart en subjektiv grej (till skillnad från till exempel agilityn, där hundens fart faktiskt klockas), en hund behöver inte alltid vara så snabb, bara den springer med engagemang, då ser den för ögat ut som snabbare än vad den är.

I den konkreta träningen bör man fundera på hur hunden optimalt ska förberedas inför träningspasset för att man ska få till så bra träning som möjligt. Att inte göra många repetitioner av moment där man jobbar med fart och engagemang. Med den här typen av hund hellre fort men fel :-) än rätt men utan engagemang. Att också lägga märke till hur ens hund svarar på pauser i träning (alltså att inte träna varje dag, utan att vila vissa dagar) – vissa hundar får mer engagemang om de inte får träna varje dag. För Skojs del var det precis tvärtom, han är som bäst när han får träna mycket varje dag. Bara någon dags paus innebar direkt sämre tempo träningspasset efter pausen.

Tycker du att du har haft fördelar att träna honom även i andra grenar?

Egentligen inte för just farten, men det stärker relationen och inlärningsrelationen att träna olika slags saker, och man lär sig mer om sin hund som individ.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när det gäller att bibehålla fart och motivation år efter år för kunna prestera på tävling?

Variera träningen, försök att inte fastna i vanor. Försök att hela tiden utveckla saker, istället för att bara ”bevaka”. Ha bra träningskompisar som du trivs med och kan ha roligt tillsammans med. För mig är det jätteviktigt att ha kul när jag tränar!

Vilka styrkor tycker du att Skoj har haft genom er lydnadskarriär?

Han är alltid glad vilket gör att det alltid är kul att träna med honom. Han vill alltid träna, och han vill alltid göra rätt. Han har bra koncentrationsförmåga och han är miljöstark. Han litar alltid på mig. Han har en sån utstrålning!

Vilket råd skulle du ge till andra med liknande typ av hund?

Lägga upp träningen från början så att det är fokus på springövningar, och inte tidigt blanda in så mycket träning när det gäller stadga och teknik med noggrannhet.

Se hundens styrkor och utnyttja dem, istället för att bara tänka på hundens svagheter. En lydnadshund behöver fler saker än fart, och även om man alltid kan jobba sig till mer fart så kan man också nyttja andra delar i hundens personlighet till ens fördel. Det är lätt att bli hänförd när man ser riktigt snabba hundar på lydnadsplan, men gilla din hund för vad den är, och utnyttja dens styrkor till er fördel!

Att ge hunden bra tävlingsminnen, och framför allt bra minnen av mig som förare i tävlingssituationen!

Skoj och Niina bytte inriktning mars 2014 då de debuterade i Heelwork to Music. Framgångarna lät inte vänta på sig då de samma år tog hem lagguldet med landslaget och i januari blev SVENSKA MÄSTARE! Stort GRATTIS och tack Niina för att du tog dig tid att svara på mina frågor :-)

niina_skoj_htm-nm-14_s

Niina och Skoj på NM i Heelwork To Music.

3 kommentarer till ”En hund som har självförtroende gör saker med engagemang”

  1. Kul att läsa dina intervjuer av duktiga hundprofiler :-)

  2. Alltid intressant att få läsa hur andra tänker och har jobbat med sina hundar :)

  3. Inspirerande läsning. Kul att dom delar med sig av sina erfarenheter och att du bjuder på det med.kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>