”Utan nollor i protokollet kommer man ganska långt”

Vilka fantastiska människor det finns inom lydnaden! Alla de tre personer jag tänkte på från början (se mitt blogginlägg ”Inte låta sig definieras av andra…” ) har ställt upp på att svara på mina frågor :-)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Katla och Jessica

Nästa jag presenterar är trevliga Jessica Svanljung. Hon är en populär och efterfrågad instruktör från Finland och har tävlat på hög nivå i lydnad under många år. Här svarar hon själv hur det var att arbeta med sin numera pensionerade Border Collie, Tending Charmer ”Katla” född 2004.

De har tränat/tävlat i vallning, agility och lydnad.

Katla blev Svensk och Finsk Lydnadschampion 2006. Dansk Lydnadschampion och Godkänd Vallhund 2007. De var med i det Finska lydnadslandslaget 2006, 2007, 2008 och 2009.

På VM i lydnad har hon placerat sig 10:a 2006, 6:a 2007, 6:a 2008 och 8:a 2009. På de Finska Mästerskapen har hon vunnit silver 2008 och 2010.

Mer om Jessica, hundar och kurser kan du läsa på hennes egna hemsida, Hundhörnan.

Varför jag är just nyfiken på Jessicas träning med Katla är att jag hört att hon inte var den ”fartiga” typen av BC. Trots detta kan man lugnt konstatera att det gick väldigt bra för dem :-)

Hur skulle du beskriva Katla?

Katla är en liten prinsessa!

Lillgammal var hon redan som valp. Lite försiktig är hon, inte den modigaste hunden på denna jord. Men det har blivit bättre med åren. Katla är en ganska ”allvarlig” hund när hon jobbar, en riktig arbetsmyra.

Hur arbetade du med hennes fart och motivation?

Om jag skulle kunna vara efterklok, kanske jag skulle satsat mer på farten än teknik då hon var yngre. Men iom att hon är en arbetsmyra, vej jag ej om hon blivit annorlunda ifall att jag skulle tränat på ett annat sätt.

Har belönat henne mycket med boll/leksak men också med att göra ett moment/delmoment t.ex. för ett bra fritt följ får hon sticka iväg och hoppa över ett hinder som belöning. Eller för en bra inkallning får hon springa genom agilitytunneln osv. osv…

Fart och motivation är något som man alltid får jobba med.

Tycker du att du hade fördelar att träna henne även i andra grenar?

Ja, det tycker jag. Kanske inte så att jag fått något gratis i lydnaden iom att jag tränat agility med henne, men man bygger upp sitt samarbete och sin gemenskap oberoende vilken gren man tränar/tävlar i.

I vallning var hon en naturbegåvning, likaså agility, tyvärr kan man inte säga detsamma om mig…

Vad tycker du är viktigt att tänka på när det gäller att bibehålla fart och motivation år efter år för kunna prestera på tävling?

Viktigt är att hela tiden läsa sin hund och vara lyhörd för vad/vilket moment behöver mer motivation och fart.

Se till att försöka motivera innan man får en dipp i momentet. Alltid försöka vara steget före. Växla träningen så den förblir intressant för både hunden och föraren. Var noga med dina kriterier.

Vilka styrkor tycker du att Katla har haft genom er lydnadskarriär?

Katlas största styrka är nog att hon var så momentsäker. Mycket, mycket sällan fick vi en nolla i något moment. Och utan nollor i protokollet kommer man ganska långt.

Hon deltog i 46 elittävlingar under sina år, i 42 av dem hade hon ett första pris, i 4 av dem ett andra pris.

Hon var dessutom tekniskt rätt duktig, domaren hade inte så mycket att dra på, annat än farten.

Vilket råd skulle du ge till andra med liknande typ av hund?

Jämför inte din hund med en annan mer fartig hund.

Alla hundar är individer.

Var ärligt nöjd med vad din hund presterar.

Se de positiva sidorna din hund har, häng inte upp dig på de negativa.

Satsa på att få till en så bra teknik som möjligt och försök få hunden så momentsäker som möjligt.

Stort tack till Jessica att du tog dig tid att svara på mina frågor! Den hunden som tagit över efter Katla är Tending Knigt, ”Mac”. De har redan hunnit med några VM. För bara nämna några meriter vann de silver på VM i Salzburg och blev Finska Mästare 2012!  Imponerande att prestera så bra med olika typer av hundar :-)

Katla, Olle, Jessica och Mac.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>