Inte låta sig definieras av andra…

Idag har jag bestämt mig för ta det rätt lugnt och landa lite i mina tankar. De sista dagarna har innehållit rolig hundträning i både Jordbro, Åtvidaberg och Kungsör :-)

Förutom att jag fått härlig inspiration, bra information hur jag ska träna vidare och träffat trevliga vänner och bekanta så har jag funderat lite angående hur viktigt det är att man inte tappar bort sin egna tilltro på sin hunds kapacitet.

Min bild av Joy är att hon har massor med kapacitet! :-)

Jag tycker om konstruktiv kritik där man ser att det finns saker att utveckla och även ger förslag hur man ska nå dit. Då är det upp till mig om jag tycker att det är mödan värt att lägga ner någon träning på just den detaljen. Jag känner min hund och jag vet vårt utgångsläge från början. Vad vi har jobbat med och vad jag tycker är viktigt att utveckla vidare.

Det jag inte tycker är speciellt konstruktivt är när någon kritiserar men inte ger något förslag på hur det kan göras bättre eller utvecklas (gäller inte bara hundträning). Eller ännu värre kritiken innehåller en väldigt negativ defination på din hund och så är det bara….

Den sistnämnda kan vara alltifrån ”din hund är inte showig”, ”din hund är alldeles för stressig”, ” vad seg din hund är”, ”din hund har ingen utstrålning”, ”din hund är alldeles för studsig”…. etc.

Visst kan kommentarerna stämma men att bara säga sådana saker utan ha någon trevlig kommentar hur det kan förbättras är rätt elakt i mina ögon (och vissa av kommentarerna kan säkert tas som komplimanger utifrån vad man har haft för baktanke i sin träning 😉 )

Det kan hända oss alla att det vi tänkte kommer ut på fel sätt. Väljer man dock att bara säga negativa saker så tycker jag att det mer speglar den personens egna osäkerhet som istället för se lösningar på saker väljer att ”avkunna sin dom”.

I Joys fall så har jag på sistone fått en del rappa kommentarer om hennes fart och attityd. Hade det varit min första Border Collie hade jag blivit ledsen, nu har jag ju faktiskt haft turen att se en hel del BC och alla är verkligen inte stöpta i samma form. Sist men inte minst så blir sådana kommentarer snarare ett bränsle – jag tycker verkligen om och tror på Joy!  Det gör att jag jobbar vidare mot min målbild med ännu större övertygelse, vilket kanske inte är ens är överensstämmande med de som gett de rappa kommentarerna.

Detta har i nästa tur gett mig ytterligare lite funderingar. Det kan väl inte vara så enkelriktat att alla hundar som tävlar på hög nivå är stöpta i samma form? De hundförarna måste anpassat sin träning till hunden? Vissa får jobba med stress och ljud och andra får jobba med fart och fokus (för generalisera extremt 😉 )

Jag skulle vilja interljuva 3 stycken duktiga hundförare som haft/har hundar som inte anses som inte ”jättesnabba, fartiga, speedade” från början :-) I mitt huvud har jag redan valt ut dessa, vi får se om de vill bli intervjuade 😉

Vad skulle ni vilja att jag frågar? Jag har självklart en del frågor själv på lager men jag utgår från mitt tänk och det är ju alltid roligt med input… så länge den är konstruktiv 😉

(Intervjuer kommer senare då jag sammanställt era svar. Blir det många tar jag friheten och väljer ut några stycken  ) :-)

 

6 kommentarer till Inte låta sig definieras av andra…

  1. Sån sanning och så skönt att läsa. Under sommaren fick jag massor av kommentarer om min ena hund (vår första tävlingssäsong, det var lagom påfrestande bara det!) om att hon inte har vad som krävs, att jag borde lägga ner henne på en gång och köpa ny hund. Vad är det att säga till nån?! Tog en del reflektion och tårar, men nu tar jag det också som bränsle. Vi ska allt visa dom!

  2. Kloka ord här inne!! Jag blir så less när folk häver ur sig saker som på inga sätt hjälper till eller är konstruktivt, jag tror det är många som blir ledsna av att få höra sådant och till vilken nytta?! Jag tror inte det finns en typ av hund som är ultimat, alla är vi individer och tränar på olika sätt och alla har vi olika saker att jobba på och det som jag tycker är mina hundars styrkor kanske någon annan skulle se som svagheter. Jag har ju ”en av varje” när det gäller träning, en fartig stresssfia och en tänkande känslig pojk, jag kan lätt säga att dom är underbara båda två trots sina olikheter och jag kan nog inte säga att den ena är bättre än den andra, dom kräver bara olika typ av träning mm.

  3. mycket kloka ord! Det gjorde mig mer taggad, tack!!

  4. Håller med både dig och Anna folk som inte kan ge kritik på ett bra sätt borde vara tysta.
    Jag skulle vilja veta hur dessa människorna gjort för att få upp farten på sina hudar kanske har dom små tips att dela med sig av framför allt spännande att som om dessa jobbat på samma sätt.

  5. Pingback: ”Utan nollor i protokollet kommer man ganska långt” |

  6. Pingback: ”En hund som har självförtroende gör saker med engagemang” |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>