Att våga & vilja!

Jag känner ibland att allt runt hundträningen blir så uppjagat. Det känns som  om vi alla helst ska träna likadant och ha hundar som är stöpta i samma form.

Det coola är ju att verkligheten verkar vara precis det omvända. Det finns många olika hundindivider som tävlar på hög nivå och jag antar att förarna inte är stöpta i samma form heller 😉

Det är nästan så att jag ibland funderar på att ta bort hemsidan och bara träna vidare på min egna stig som jag arbetar upp för varje hund. Det är så många som slutat blogga eller bara skriver lite ytligt om tillvaron. Jag vill verkligen lovorda de som vågar dela med sig av sina träningar…. bra som dåliga 😉

Jag fortsätter skriva för min egen skull och hoppas att många fortsätter hålla sina hundbloggar levande :-)

För egen del så är lydnadsträningen med mina två BC-flickor är rätt rolig just nu. I mina ögon så är träningen med Joy mycket mer lättsam än tidigare och jag kommer vara noga med att bibehålla den känslan med henne.

Jag vill att allt hon gör ska kännas lätt och okomplicerat. Joy är en hund som vill samarbeta och göra rätt, hon är även lite av en tänkare. Nu tycker jag faktiskt att jag verkligen börjar känna henne och det är en trevlig känsla :-)

Något som jag verkligen ej ska använda på något sätt är konkurrens i träningen. Körde några sådana pass i början av juni med apporten, ville bara testa = Mycket dumt! Nu två månader senare börjar det lossna…

För en hund som Joy så fick hon stora bekymmer, var det hennes eller min apport? Hon blev passiv i början, lite försiktig i gripandet under en period. De sista passen börjar jag känna igen henne…puh! Då har vi verkligen backat till grunderna. Roligt och kravlöst.

När jag pratat öppet om det så har jag stött på många med hundar där konkurrens inte alls fungerar, så vi känns inte så unika 😉 Jag brukar ju ofta säga till andra att det är livsfarligt att få fel känsla i apporteringen & så hamnar jag där själv. Är i alla fall en kunskap rikare :-)

Det positiva är att jag tycker att vi börjar få vår ”bubbla” igen, hon sorterar bort yttre störning väldigt bra. Det tror jag kommer bli en styrka som vi kommer ha mycket nytta av :-)

Joy & jag – bara jobba vidare på den linjen! :-)

 

Träningen med Sly känns som det är i ett nytt skede. Hon lyssnar! :-)

Tror även att hon är mer trygg i vad hon ska göra. Hon har en helt annan utstrålning än tidigare på lydnadsplanen.

Jag vågar även utmana mycket mer genom t.ex. skicka till samma kon som jag precis skickat till rutan innan för sedan göra en apporteringsdirigering. Vågar skicka henne till vittringspinnarna som ligger vid apporterna trots vi precis gjort en dirigering innan.

Tidigare så har hon haft lite bråttom och gärna velat gissa… nu känns hon mycket mer lyhörd. Riktigt kul! :-)

Vi får testa om det håller i skarpt läge om några veckor. Anmält Sly till tävling och jag ser fram emot att få mer tävlingserfarenhet.

Ska hundarna våga och vilja så ska jag det också :-)

 

Lite bilder från morgonens tidiga träningspass med Anna.

Joy i apporteringstagen :-)

Språngmarsch i fritt följ

Sly i inkallningen :-)

Z:a

 Foton: Anna Wass

4 kommentarer till Att våga & vilja!

  1. Som vanligt när man kommer hit och läser är det så bra tankar man får läsa

  2. Kloka ord om konkurrens. Inget jag kan göra med Lukas. Provade och inte blev det bättre precis. Med Joy har du jobbat tillbaka en bra apportering igen. Snabbt tempo och snabbt gripande. Både trä o metall. Erat arbete tillsammans växer och ni är grymma. Ett fint team som är trygga m varandra.
    Sly har landat massor och jobbar MED dig! Härligt att se hennes utveckling. Kommer bli kanon (y)
    Ses snart för träning :)

  3. Grymt kul att se dig och dina flickor idag, så många fina saker! Det känns som att ni verkligen börjar hitta ert eget sätt att träna som verkligen passar er, man blir glad av att se er!. Slys utveckling på sistone är verkligen häftig att se, satan vad fokuserad och stabil hon var idag, riktigt inspirerande att se!!

  4. Ida, Trixa och Tosca

    Du är som vanligt klok och framförallt känner du dina hundar väldigt bra :) Fördelen med att vi inte ses så ofta är att det är så kul att se eran utveckling, som alltid går framåt!! Hoppas du får riktigt roligt på tävlingen, om Sly är på samma humör som när vi tränade sist kommer det inte bara gå bra utan fantastiskt bra 😉 Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>