Röntgen & ögonlysning!

Förra hösten fick jag veta att en kullbror till Sly i Finland hade PRA och i våras fick jag även veta att han blivit helt blind och finns inte med oss mer :(

Mycket tråkiga besked då PRA är väldigt ovanligt på Border Collie, då jag inte märkt några problem med Sly´s syn så har jag väntat lite med hennes ögonlysning.

Idag hade jag bokat tid för både ögonlysning för Sly samt HD och armbågsröntgen för Maya.

Jag tycker det är viktigt och vara med på röntgen då jag vill att Maya ska känna sig trygg och med tanke hur vaken hon var så var det ett klokt beslut…

Fick tilltagna tider som skulle göra det möjligt att hinna med båda ögonlysning samt röntgen på förmiddagen.

Tyvärr drog Mayas röntgen ut på tiden då sköterskan hade stora problem att få hennes kropp rak samt att hon påpeka att hon inte röntga så ofta – inte riktigt det man vill höra i en sådan situation.

Maya var även väldigt ”vaken” och efter många försök så gav de henne mer sedering samt att sköterskan kalla in hjälp som skulle hjälpa till med att lägga och hålla kroppen rak på Maya.

Sly´s ögonlysning var som tur var även den försenad och jag hann gå tillbaka och se till att Maya inte var själv efter röntgen.

Sly´s ögon fick omdömet att ha en näthinna som var sandfärgad (vilket var ovanligt på BC, den brukar oftast vara gul eller grön), på de högra ögat hade hon också lite glaskroppsmassa framför linsen.

Enligt ögonläsare Lena Karlstam hade Sly inga problem med sina ögon i nuläget men att jag borde återkomma och checka hennes ögon varje år, speciellt med tanke på den speciella färgen på näthinnan som kunde göra det svårare att upptäcka PRA.

Sly skötte sig kanon och satt helt still även då en elev tittade grundligt på hennes ögon, därefter gick vi in i rummet bredvid där Maya nu hade vaknat till ordentligt trots ej fått medlet hon skulle ha för ”vakna till” …

Hann ta en bild på Mayas höfter… även om den är bättre än de första bilderna de tog så tycker jag fortfarande att hon ligger snett och har påtalat det för Djursjukhuset och att jag känner mig missnöjd med hur hennes röntgen genomfördes – Mycket omständig samt med orutinerad personal.

Vi får se om SKK skickar tillbaka plåtarna för omröntgen eller om de godkänns, hoppas att Maya slipper röntgas om men om så är fallet så blir det nog ett besök hos Audell.

När det gäller röntgen vill man ju ha en status – Bra eller Dålig ! Vikten av duktig och professionell personal är A och O.

Nu är det bara köpa läget och hoppas på det bästa!

Det positiva från besöket var iallafall att Sly har ingen PRA och Maya är nästan helt opåverkad efter röntgen och sedering 😉

 

 

 

 

8 kommentarer till Röntgen & ögonlysning!

 1. Vad trist att du inte känner dig nöjd med bemötandet och hanteringen på Valla. När jag röntgade Fala gick det jättebra, jag fick hjälpa till att hålla henne rätt på bordet till och med. Håller tummarna för att det blir fria höfter och att ögonen inte blir sämre!

 2. Förstår inte att dom inte kan ha kompetent personal som röntgar höfter och armbågar. Dom måste ju fatta att man inte vill ha ett fel resultat pga att dom inte vet hur dom ska hålla :(
  Du skulle stått på dig och sett till att fått en sköterska som visste vad hon gjorde….

  Kram

 3. Trist att inte vara nöjd med bemötandet och hanteringen på en djurklinik oavsett vad man gör där…
  Tittar man på själva bilden så är den sned men hennes bäcken ser endå ut att ligga rakt i sig om du förstår hur jag menar :-) Hoppas du slipper röntga om i alla fall!!
  kram från oss

 4. Åker man till ett djursjukhus RÄKNAR man med att de ska ha kompetent personal som utför röntgen! Trist! De borde helt klart erbjuda dig en omröntgen, om det krävs.

 5. Tråkigt att det inte kändes bra med personalen vid röntgen, det är verkligen inte kul när dom inte känns kompetenta :( Tycker också dom skulle erbjuda en omröntgen om det blir nödvändigt men jag hoppas bilden går att läsa bra ändå. Sköt att dom inte hittade ngt på Sly även om hon hade en ovanlig färg på hinnan. Pussa brudarna från mig, kram!

 6. SÅ jäkla irriterande det där… sånt får ju faktiskt inte ske. Jag åker från Jönköping till Stockholm med varje hund och röntgar just hos Audell. För mig finns det inget annat alternativ :)

  Hoppas nu att plåtarna ser bra ut. Och att det inte är något allvarligt med Sly´s ögon :(
  KRAM

 7. Håller tummarna för Sly’s ögon, har en kullsyster så kanske också borde boka en tid för ögonlysning.. :/

  • Tack! Vill bara poängtera att det inte är ngt ”fel” på Sly´s ögon i nuläget. Ögonhinnans färg är bara ovanlig på BC samt att den lilla massa sk. ”trådar” hon har i högeröga kan bero på en tidigare skada… Har ingen aning, då jag köpte Sly som 1-åring! Ingen PRA misstanke alls men visst är det bra & checka :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>